Кулінарія
У 1978 році на базі
МНВК-2 за рішенням Мелітопольського міськвиконкому було створено кулінарну
дільницю для підготовки кухарів з числа учнів 10 – 11-х класів шкіл міста.
Проіснувавши 4 роки, дільницю було
ліквідовано в зв’язку з надмірною
кількістю робітників цієї професії у регіоні.
У 1996 році у тому ж учбовому класі
дільниця була відроджена знову, оснащена
всім необхідним інвентарем та обладнанням для проведення теоретичних та
практичних занять, у перших двох групах тоді навчалось 39 учнів, а вже у 1998 році
на дільниці навчались вже 110 учнів.
Успішно працює дільниця і на базі ЦТП
та ПОМ. Дільниця має просторий, затишний кабінет для теоретичного навчання:
Кабінет кулінарії
Практичні заняття
проходять у кухні-лабораторії:
Кухня -
лабораторія
Кухня -
лабораторія
На сьогодні
профільне навчання за спеціалізацією «Кулінарія» має на меті:
·
ознайомлення
з фізіологією харчування;
·
вивчення товарознавства харчових продуктів;
· практичне оволодіння технологіями первинної
обробки продуктів, виготовлення напівфабрикатів і приготування страв; вивчення відомостей
з калькуляції, обліку та контролю якості харчової продукції.
Завданням курсу навчання є:
-
Формування
в учнів кулінарного світогляду, закріплення на практиці знань з технологій
первинної обробки сировини, виготовлення напівфабрикатів, приготування страв.
Оформлення їх і подавання з дотриманням відповідних санітарно-гігієнічних
вимог, використовуючи різні види обладнання, посуду, інвентарю;
- Ознайомлення
учнів з особливостями організації технологічного процесу виготовлення
кулінарної продукції у закладах ресторанного господарства;
-
Залучення
учнів до різних видів діяльності в кулінарії і формування необхідних для цього
знань і вмінь;
-
Створення
умов для професійного самовизначення в кулінарії, свідомого вибору професії з
урахуванням власних здібностей, уподобань, інтересів;
-
Формування
в учнів культури праці, культури побуту, відповідальності за результати власної
діяльності, особистісних якостей, якими необхідно володіти представникам
професій цього типу, понятійно-термінологічного апарату основних кулінарних
понять;
- Забезпечення
умов для реалізації особистісно-орієнтованого і проектно-технологічного
підходів до трудового навчання і виховання старшокласників;
- Виховання
у старшокласників адаптивності, активної життєвої позиції, готовності до
безперервної технологічної освіти, конкурентоспроможності на ринку праці.
Викладає профіль майстер
виробничого навчання - Шаруда Ольга Іванівна
|